Foto: TT

227 elever berörs när privat utbildare går i konkurs

Publicerad

Utbildningsföretaget Miroi AB, som bedrivit distanskurser på gymnasienivå för vuxna på uppdrag av Örebro kommun har ansökt om konkurs. De elever som nu går kommer dock att kunna slutföra sina påbörjade utbildningar.

– Det här är tråkigt och oväntat för oss. Vi har inte haft några indikationer på detta, säger rektorn Mikael Blom.

Det var den 24 okotober som Miroi AB, med huvudkontor i Göteborg, ansökte om konkurs. Privata anordnare för distansutbildningar används av kommunen för att nå en större målgrupp, kunna starta utbildningar vid fler tillfällen och kunna erbjuda ett större utbud av utbildning.

– Det här är något som vi inom kommunens egen verksamhet har svårt att kunna erbjuda och det är också en rättighet som vuxen medborgare att kunna läsa på gymnasienivå, säger Mikael Blom, rektor på Vuxenutbildningen Örebro kommun, Campus Risbergska.

Foto: SVT

Femårigt avtal

Avtalet med Miroi AB skrevs tidigare i år och sträcker sig till 2022.

– Upphandlingen skedde i våras och det finns 3-4 aktörer på marknaden. Det här företaget var de som vann upphandlingen och det har fungerat bra med dem sedan dess, säger Blom.

Nuvarande elever kan gå färdigt

I dagsläget är det 227 elever som berörs i och med konkursen. De kommer nu kontaktas för att få information. Rektorn uppger att de kommer att kunna slutföra sina utbildningar. Parallellt arbetar kommunen med att lösa förutsättningarna för kommande kurser.

– De kommer att vara färdiga vid jul. Det som händer sedan för utbildningens del handlar om två alternativ. Antingen lyckas rekonstruktionen av företaget och konkursförvaltaren hittar en köpare. Då löper avtalet vidare. Om inte krävs en ny upphandling, men jag ser inget problem med det eftersom nästa distansintag sker först i mars 2019, säger Mikael Blom.

Målet är att kunna erbjuda samma kursutbud men med ny leverantör, uppger kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.