Den 23-åriga mammans respirator har kopplats ur efter en röntgenundersökning på onsdagen och doseringen av sömnmedel har minskats.
– Läkarna säger att hon har goda chanser att återhämta sig. Men det kanske dröjer till efter helgen innan hon är vaken, säger kvinnans far till TT.
TT: Hur och varför håller man en patient nedsövd så länge som tio dagar?
Det är varken konstigt eller ovanligt förklarar professor Lars I Eriksson vid Karolinska institutet. Han är expert i anestesiologi och intensivvård. Anestesiologi är läran om nedsövning, narkos och smärtlindring.
– Det är en del av behandlingen av en svårt sjuk patient. Graden av nedsövning och längden på den varierar med patientens behov och vilken sorts skador det rör sig om, säger Eriksson till TT.
En nedsövd patient ligger still och har inte ont. Samtidigt understöds flera olika funktioner i kroppen, till exempel med respirator.
– Det finns inga risker med att ligga nedsövd och man tar inte skada av det. Effekten av nedsövning kan sitta kvar några dagar efteråt i form av dåsighet, förklarar Eriksson.
(TT)
Arbogamorden och mordförsöket – dag för dag
17 mars. Två barn, ett och tre år, och deras 23-åriga mamma hittas svårt skadade i familjens hus i Arboga. Barnen avlider av sina skador. Kvinnan hålls nersövd på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Några timmar senare grips en 28-årig man som misstänkt. Han är far till barnen och har tidigare varit gift med den skadade kvinnan.
19 mars. Den 28-årige pappan försätts på fri fot. Misstankarna mot honom avskrivs senare.
20 mars. En 31-årig tysk kvinna häktas i sin frånvaro som skäligen misstänkt. Kvinnan är bekant med den svårt skadade kvinnans nye sambo. Efter att hon häktats utfärdas en europeisk arresteringsorder och hon överlämnar sig själv till tysk polis.
21 mars. En tysk domstol häktar den tyska kvinnan i avvaktan på att en domstol ska ta ställning till om hon ska utlämnas.
22 mars. Den svenska åklagaren misslyckas med att få henne häktad på den starkare misstankegraden och den europeiska arresteringsordern dras tillbaka. Hon släpps ur häkte i Tyskland.
23 mars. Först efter lunchtid på söndagen blir det känt att den 31-åriga kvinnan försatts på fri fot. Det framkommer också att åklagaren inte haft rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder eftersom kvinnan bara var häktad som skäligen misstänkt.
25 mars. Riksmordkommissionen förstärker spaningsledningen i Köping.
27 mars. Mamman tas ur respiratorn och de anhöriga får besked om att hon har goda chanser att återhämta sig.
(TT)