Foto: SVT

40 år i mänskliga rättigheternas tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Han stängdes av från sitt arbete på FN och ifrågasattes av sin egen organisation. På fredagen var Anders Kompass i Örebro på Fredskonferensen för att föreläsa för unga om mänskliga rättigheter.

Det var 2014 som Anders Kompass överlämnade en rapport om en FN-styrkas övergrepp på unga pojkar i Centralafrikanska republiken till franska åklagare. Han stängdes först av från sin tjänst, sedan FN menat att han brutit mot interna regler, men fick sedan rätt.

Misstron och kritiken som han själv utsattes för den gången har stärkt honom i arbetet för mänskliga rättigheter. Trots motgångarna fortsatte han att hålla fast vid det han visste var rätt.

– Det är också något jag vill förmedla till unga människor idag – att det är viktigt att behålla passionen och modet i det man gör, förklarar han. Allt för många människor väljer den enkla vägen idag.

Under 40 år har Anders Kompass arbetat i Latinamerika med frågor kring mänskliga rättigheter. Under den tiden har han också sett stora förändringar.

– Idag är människor mer medvetna om sina rättigheter och är också beredda på att ställa krav och organisera sig för att få dem tillgodosedda.

Men än återstår en hel del arbete.

– Många som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter blir idag förföljda och förtryckta. Men i just Latinamerika handlar de stora orättvisorna mer om ekonomiska och sociala frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.