Poliser arbetar vid ett avspärrat område utomhus med polisband runt träd och fordon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor vi inte haft kontakt med innan”. Hör kommunens strateg berätta om de kriminella som hör av sig. Foto: SVT

60 kriminella har ringt till kommunens stödlinje genom GVI

Publicerad

Örebro kommun anser att man når ut till kriminella med den så kallade GVI-strategin. Sedan starten har kommunen haft kontakt med drygt över 100 kriminella. Runt 60 av dem har ringt till GVI-linjen.

I flera år har Örebro kommun jobbat med metoden gruppvåldsinvervention, GVI. Den går ut på att minska grovt våld och få personer att lämna det kriminella livet.

– När vi kommer i kontakt med människor som vill lämna berättar de vad de behöver. Det behöver vi utveckla. Det har handlat mycket om utveckling med att möta människor i psykisk ohälsa, säger Johanna Sollerman, ansvarig för införandet av GVI i Örebro kommun.

Starta klippet för att höra mer om arbetet med GVI.

Forskare undersöker effekten i andra städer

Forskarna undersöker om metoden har haft effekt på skjutvapenvåldet över tid i Örebro, Göteborg, Huddinge, Järfälla och Upplands-Bro.

Sedan tidigare finns svenska forskningsresultat från Malmö, som var först med att införa metoden i Sverige. Där har skjutningarna och sprängningarna minskat mellan 2018 och 2022.

– Men det går inte med fullständig säkerhet att säga att det här bara beror på GVI. Vi hade till exempel en pandemi under samma period, säger Karl Olsson, doktorand kriminologi vid Malmö universitet.

Inom det närmsta året räknar han med att en första utvärdering om GVI:s effekter i Örebro är klar.

Fakta: Gruppvåldsintervention (GVI)

GVI är en strategi för att reducera grovt våld i en specifik stad eller stadsdel och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle.

Samverkansparterna kommunicerar direkt med våldsbenägna grupper för att förmedla ett gemensamt och enhetligt budskap: Att våldet inte accepteras, att hela gruppen kommer att få ögonen på sig om en individ ur gruppen begår våldshandlingar och att de personer som vill lämna det kriminella livet erbjuds hjälp och stöd.

En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör.

Malmö var pilotkommun för strategin 2018–2020 och använde sig då av namnet ”Sluta skjut”.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.