Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Morén, fabriksdirektör vid Frövi bruk, är glad över att snart vara i mål med den nya sodapannan som räddar verksamhetens framtida produktion. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

90 meter hög sodapanna i Frövi ska rädda framtidens produktion

Uppdaterad
Publicerad

2,6 miljarder kronor på en fossilfri sodapanna ska rädda den framtida produktionen på Billerud i Frövi. Och investeringen har varit livsnödvändig för verksamheten. Det eftersom gamla pannan efter årsskiftet inte får användas längre av miljlöskäl.

Under torsdagen visade företaget, med cirka 650 anställda i Frövi, upp den 90 meter höga sodapannan med omkringliggande byggnader och det rörbryggsystem som kopplar samman den befintliga anläggningen med den nya.

Bruket i Frövi kommer framöver alltmer fokuseras på förpackningskartong, medan anläggningen Gruvön successivt tar över delar av vätskekartongproduktionen. Den nya sodapannan är planerad att gå i  gång hösten 2023.

Viktig investering för Frövis framtid

Och investeringen spelar en stor och avgörande roll för Frövi.

– Ungefär hälften av våra medarbetare bor i närområdet så det här är en trygghet för samhället, säger fabrikschefen Richard Morén.

Hör om vad sodapannan betyder för verksamheten och Frövi för framtiden i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.