David Sundberg är säkerhetschef vid Örebro kommun. Foto: SVT

”Agera för att överleva är grundbudskapet”

Publicerad

Efter skolattackerna i Finland och i Trollhättan för några år sedan har Örebro kommun satsat på utbildningar i säkerhet. Lärare ska klara att gömma sig och sina elever mot ett hot utifrån.

En undersökning av tidningen Dagens samhälle visar att sju av tio kommuner höjt säkerheten på sina skolor. Det gäller i flera av länets kommuner.

– Grunden för det här handlar mycket om mental beredskap, att det här faktiskt kan hända på vår skola, säger David Sundberg, säkerhetssamordnare vid Örebro kommun.

– Då ska man inte vara handlingsförlamad utan vi ska agera för att överleva – det är grundbudskapet.

Teori och praktik

Sedan några år tillbaka genomför kommunen ett utbildningsprogram för alla gymnasieskolor. Det är både föreläsningar och praktiskt träning. Personalen lär sig akutsjukvård, men även att barrikadera sig i klassrum. Det är personal, inte elever som får utbildningen.

– Inrymning är att lärare och elever ska söka skydd i närmaste klassrum, låsa in sig och barrikadera både dörrar och eventuella fönster som vetter mot korridoren, säger David Sundberg.

I utbildningen ingår även att man ska lära sig att se vad i ens närhet man kan använda som tillhygge mot en hotfull gärningsman.

Träning i skarpt läge

På Alléskolan i Hallsberg fick man praktisera så kallad inrymning i skarpt läge förra våren, i samband med stenkastning precis vid skolan.

– Vi samverkar mycket mer med polisen nu, med regelbundna möten. Vi har också olika utbildningar som personalen får gå i omgångar, i det vi kallar Traumamedveten omsorg, TMG, säger Annelie Månbrant, rektor på Alléskolan.

De har också planer på att i olika steg starta utbildning om våld och inrymning.

Kanske även på grundskolorna

I Örebro kommun är det bara Karolinska gymnasiet kvar som ännu inte haft utbildning i PDSV, pågående dödligt skolvåld. På sikt finns planer på att utbildningen ska genomföras även på grundskolenivå. Upplägget bygger på Skolverkets föreskrifter och har godkänts av polisen.

– Det har gått hem hos alla, och de säger att det är sådant de efterfrågat tidigare, säger David Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.