Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som en skräckfilm” – se Ahmed Abuzaids privata filmer från Gaza där han rapporterar om läget, precis efter att bomberna har fallit. Foto: Privat

Ahmed från Örebro är fast i Gaza: ”Vi väntar på att dö”

Publicerad

Lever han om fem minuter? Eller är allt över i natt, imorgon eller om en vecka? I nästan 10 år har Ahmed Abuzaid bott i Sverige. Nu sitter han fast i krigets Gaza – i väntan på ett uppehållstillstånd.

– Det är som att du stannar din tid för att du ska dö, säger han.

Det är strax innan lunchtid i Gaza. Först efter flera försök går Ahmeds uppkoppling igång. Han är trött och sliten.

– Hör du drönarna? De flyger runt vår byggnad just nu, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

Rädslan i hans ögon syns tydligt på skärmen.

Ahmed berättar om sin tid i Sverige som basketcoach för barnen i Vivalla i Örebro – och om hur han prisades med tårta för sitt arbete i hemtjänsten. Just nu är han tjänstledig från jobbet som assisterande fysioterapeut på Baggängens vårdcentral i Karlskoga.

– Jag är så tacksam. De förstår min situation och försöker hjälpa mig så mycket de kan, säger Ahmed.

Nekades uppehållstillstånd

Under sina nästan tio år i Sverige har han nekats uppehållstillstånd.

– Migrationsverket ansåg inte att det var farligt i Gaza, säger Ahmed.

För ett år sedan åkte han tillbaka till Gaza för att träffa sin familj, men också för att kunna ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin fru Rhania som bor i Sverige. Men så bröt kriget ut, innan Ahmed hann göra den nödvändiga intervjun på ambassaden i Kairo i Egypten. Nästa intervjutillfälle är satt till 20 mars – om han lyckas ta sig över gränsen.

– Min fru försöker göra allt för få mig tillbaka, men eftersom jag enligt Migrationsverket inte är svensk så kan de inte hjälpa mig.

Vännerna har startat insamling

Hans vänner från Ställberg i Kopparberg har startat en insamling för att kunna hjälpa Ahmed.

– Det är svårt att få tag på mat eller vatten här. Men det mest skrämmande är drönarna som flyger runt oss, de har vapen. Vi väntar bara på att dö.

I klippet ovan visar Ahmeds sina privata bilder från Gaza och berättar om sin situation, precis efter att bomber fallit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet