Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar professor Amy Loutfi om AI:n som analyserar grönområden i Örebro. Foto: Örebro universitet

AI mäter hur grönt Örebro är

Publicerad

Att mäta och bedöma grönområden i en stad är vanligtvis ett tidskrävande jobb för människor. Men i en pilotstudie vid Örebro universitet har artificiell intelligens gått igenom satellitdata i staden. AI:n mäter helt enkelt hur grönt Örebro är.

När människor bedömer hur grön en stad är, till exempel med träd, buskar, gräsytor och odlingsytor, är det tidskrävande. Ofta krävs det flera personer. Det finns då risk att olika människor gör olika bedömningar.

AI:n kan med hjälp av satellitbilder snabbt göra en bedömning och gör det alltid efter samma måttstock. Forskarna tror att tekniken kan utvecklas och användas i stor skala i framtiden.

– Det här är ytterligare ett exempel där AI kan fungera som ett bra beslutsunderlag. AI kan hjälpa till att få fram data och information som förhoppningsvis kan göra att vi fattar bättre beslut kring vår vardag, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet.

Tränat AI

Pilotstudien är ett samarbete mellan AI-forskare vid Örebro universitet och stadsplanerare på Örebro kommun. Forskarna har tränat en AI-modell att identifiera och markera grönytor och ta fram en sammanfattande siffra som visar hur stort grönt värde ett område har.

AI:n bedömer och gör markeringar på grönområden i Örebro. Foto: Örebro universitet

– Analysen kan fungera som ett jättebra underlag för stadsplanering, ett underlag när man vill göra punktinsatser, kanske när man vill förbättra miljöer, men det kan också fungera som ett beslutsunderlag för andra saker och det här är något som vi vill titta ännu närmare på.

”Den enda sanningen?”

Pilotstudien har visat att att AI:n får ett resultat på grönområdena som ligger väldigt nära det som experter får när de gör det manuellt. Forskarna vill nu göra en större studie för att se om resultatet blir detsamma i stor skala.

– Är den här algoritmen den enda sanningen? Det skulle jag absolut inte påstå, men det är samma måttstock och det finns vissa fördelar att använda samma måttstock för att mäta olika saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.