Foto: SVT/TT

Åklagaren vill se långa straff för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fängelse i 3.5 år för de två män som misstänks människohandel och för att ha tvingat ett 10-tal personer att tigga pengar.

Rättegången gällande den misstänkta människohandeln i Mossgruvan utanför Kopparberg avslutades idag. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de två män som är misstänkta för brott.

– Jag vill att de ska dömas för människohandel och att straffet för det de har gjort ligger på 3.5 år, säger åklagare Jenny Clemedtson.

Organiserade tiggeri

De båda männen var tillsammans med en kvinna misstänkta för att ha tvingat ett tiotal personer att tigga pengar för att betala tillbaka skulder. Från början ska offren ha lurats till Sverige med löften om riktiga jobb men sedan tvingats bo under usla förhållanden och skjutsats runt till butiker för att där tigga pengar. Enligt kassaböcker som polis och åklagare hittat handlar det om stora belopp. Tillsammans ska ett 40-tal tiggare under ett drygt års tid ha tiggt ihop 1.3 miljoner kronor.

– Det är 40 tiggare som varit inblandade men det är 10 som sen är offer för människohandel.

Åtal lades ned

Från början var tre personer misstänkta för inblandning i målet. Men för några veckor sedan valde åklagaren att lägga ned åtalet mot kvinnan som misstänktes för medhjälp till människohandel.

– Allt eftersom vittnena berättade blev bevisningen svagare mot henne och då valde jag att lägga ned åtalet, säger åklagare Jenny Clemedtson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet