Endast ett fall att ålherpes har konstaterats i Sverige tidigare. Foto: SLU

Herpes ligger bakom åldöd

Uppdaterad
Publicerad

I somras konstaterades att flera ålar dött i bland annat Hjälmaren. Nu har resultatet om varför kommit och svaret är – herpes.

Det var i juli som Länsstyrelsen i Örebro fick rapporter om döda fiskar och kräftor. Framåt augusti fick de även samtal om att ålar dött och var döende i sjön. Hur många fiskar som totalt dog är svårt att uppskatta menar Martin Engström, länsfiskekonsulent.

– Det är omöjligt att veta. Jag tog hand om sex stycken som jag skickade iväg på obduktion till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Men yrkesfiskare har säkert uppmärksammat dödligheten mer.

Vädret bakomliggande orsak

Svaret från SVA visar på att ålarna dog av ålherpesvirus. Ett virus som fiskarna får tidigt i livet och som ligger latent, men bryter ut om fisken blir utsatt för stress. Tester av vattnet visade också på syrebrist i vattnet till följd av vädret.

– Troligen bröt det ut på grund av den varma sommaren. Får vi fler somrar som den i år kommer viruset troligtvis komma tillbaka, säger Martin Engström.

Andra konstaterade fallet i landet

Ålherpes har bara hittats en gång tidigare i Sverige, i Mälaren 2006. I år fick SVA döda ålar även från sjön Bolmen i Småland, där man också konstaterade att fisken dött av herpes.

– Sannolikt har ålar dött i många svenska sjöar den här sommaren, men det är inte säkert att någon upptäckt det eller skickat fiskarna på obduktion.

Kort om ålherpes

Ålherpes angriper bland annat gälarna och ålarna får då problem med syresättning och dör av syrebrist. Viruset kan infektera tidigt under ålens liv och ligga latent för att orsaka sjukdom vid hög stress som följd av exempelvis syrebrist. Eftersom viruset är artspecifikt drabbar det bara ål och andra arter påverkas inte.

Källa: Länsstyrelsen Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.