Flera åldringsbrott har anmälts i Västerbotten och Jämtland. Detta efter att en man misstänks ha pratat sig in hos äldre personer och sedan stulit kontanter Foto: TT

Äldre bestulna i sina hem under eftermiddagen – tjuvarna sa att de kom från ÖBO

Uppdaterad
Publicerad

Två äldre i olika delar av Örebro, en man och en kvinna, fick under torsdagseftermiddagen besök av män som uppgav sig för att komma från det kommunala bostadsföretaget Öbo. Efter besöken har både mannen och kvinnan upptäckt att de blivit bestulna.

Det första samtalet kom strax innan 15.00 på torsdagen. En äldre man hade då släppt in två män som sa sig komma från Öbo och att de skulle kolla elementen. Efter att männen gått upptäckte mannen att bland annat en mini-tv var borta.

Senare, runt 17.00, fick en kvinna i 90-årsåldern besök av några som uppgav att de var från Öbo. Efter besöket saknar kvinnan sitt ID- och bankkort – varpå hon får ett samtal från någon som säger sig vara från polisen, som ber henne att uppge sin kod så att han ska kunna spärra det åt henne.

– Vi utreder om det finns ett samband mellan brotten. Det är nära i tid och tillvägagångssättet är lika, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

Polisen har ingen gripen eller misstänkt för stölderna, men de är nu beredda om det skulle ske igen.

– Vi har inte så mycket att gå på, men nu är alla uppmärksamma om det händer igen, säger Öhman.

Polisen informerar på sin hemsida att polisen aldrig begär någon kod till ett bankkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.