Oskar Widlund, arkitekt och Rita Tammerman Eklund, SSRS Hjälmaren framför den skänkta husbåten som snart skall bli ett flytande stationshus. Hör och se mer om projektetet i videon. Foto: Johannes Weckström /SVT

Äldre man drunknade – anhöriga skänkte hans livsverk

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man från Örebro drunknade för några år sedan i Hjälmaren. Då valde de anhöriga att skänka den påbörjade husbåt som han strävsamt byggt upp och nästan färdigställt. Nu kommer den Svenska Sjöräddningssällskapet till del.

– Det är ju jättefantastiskt, men även problematiskt eftersom vi inte har några pengar, säger Rita Tammerman Eklund vid SSRS Hjälmaren.

Det är lätt att förstå de dubbla känslorna vid en första åsyn. Den ofärdiga husbåten som just nu ligger i en hamn på Vinön är klädd i svart korrugerad plåt ger ett lite bedagat intryck. Men gåvan från de anhöriga ska nu komma till nytta tack vare sponsorer.

– Tankarna vaknade ganska snart att man skulle kunna bygga om den till att bli ett flytande stationshus här i Hjälmaren, men vi har inte pengar och hade påbörjat planer på en insamlingskampanj säger Rita Tammerman Eklund, som själv bor på Vinön och ideellt arbetar från land åt Svenska sjöräddningssällskapet.

Larmutryckning

För närvarande får de frivilliga sjöräddarna hålla till i en verkstadslokal och i ett lånat rum hos båtklubben. Rikard Widlund som är stationschef skulle berättat om projektet, men har när media är på besök fått rycka ut på ett larm på sjön.

Istället är det brodern Oskar som visar runt. Båda bröderna har vuxit upp på ön. Oskar själv är arkitekt och chef för ett arkitektkontor i Örebro. Han tillfrågades för ett år sedan om de kunde rita en ny byggnad.

– Vi tog fram ett förslag som skulle spegla sjön och sjöräddningen. Det ju en ideell verksamhet som är beroende av sponsorer och medlemsavgifter. Så det här kommer betyda enormt mycket för sjöräddningen här, säger han.

Utvalt som årets projekt

Tack vare ett byggföretag som utlyst en tävling, där ideella föreningar kan söka hjälp för olika projekt, blir visionen snart verklighet. Även andra sponsorer finns med. Båtens hemmahamn blir Hampetorp, men ska kunna flyttas runt i Hjälmaren.

– Vi lämnade in en ansökan i våras. För två veckor sedan fick vi reda på att vi är utvalda att bli deras huvudprojekt i år, säger Rita Tammermann Eklund.

Det nya, flytande, stationshuset som blir rött till färgen ska passande nog stå klart till jul enligt planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.