När ingen kom från hemtjänsten var det flera av de äldre som larmade. Foto: Bertil Ericson / TT

Ingen kom från hemtjänsten – ett 70-tal äldre larmade om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det privata bolaget skulle få oktober månad på sig att avveckla sin verksamhet efter att kommunen sagt upp avtalet. Under tiden skulle de sköta hemtjänsten hos ett 70-tal äldre i Örebro som vanligt. Men på torsdagen uteblev besöken plötsligt vilket ledde till att flera larmade.

Ett 70-tal äldre i Örebro blev plötsligt utan hemtjänst på torsdagen, något som na.se var först att rapportera om. Personalen från det privata företag de anlitat dök inte upp vilket fick många att trycka på sina larmknappar.

– I det läget är det vi på kommunen som får rycka ut – vi har det yttersta ansvaret, förklarar Annika Roman som är förvaltningschef för Vård och omsorg i Örebro, till SVT Nyheter Örebro.

Sade upp avtal

Via kommunens bemanningsenhet har man tagit in vikarier och extrapersonal som fått ta över de arbetsuppgifter som det privata vårdbolaget skulle ha utfört.

Enligt na.se som pratat med programdirektör Patrik Jonsson sade kommunen upp avtalet med det privata vårdbolaget i måndags efter att det framkommit att bolaget hade stora skulder och var nära konkurs.

Kom plötsligt

Företaget fick oktober månad på sig att avveckla verksamheten men skulle under tiden ge vård och omsorg som vanligt – något som uppenbarligen inte fungerat. Till Patrik Jonsson har företaget sagt att de inte hade personal för att klara verksamheten.

– Det här kom plötsligt för vår del, men vi har gott hopp om att vi ska klara av det bra, säger Annika Roman. Både på kort och lång sikt. Vårdtagarna kommer att få den hjälp de behöver, men nu i början får man kanske prioritera lite grann. Det är en diskussion vi tar med kunderna.

Får välja nytt bolag

De personer som blivit av med sin hemtjänst ska nu få hjälp att välja ny vårdgivare – för trots att kommunen har det yttersta ansvaret och får rycka in när det krisar är det fritt för de äldre att välja ett privat vårdföretag. Det måste dock vara godkänt av kommunen.

Men hur känns det att få vara den som får reda upp i röran och ändå få se hur kunder väljer någon annan i slutänden?

– Det är så vårt uppdrag ser ut idag, konstaterar Annika Roman, och då ser vi till att klara av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.