Foto: Monika Bruhn/SVT

Alla på snö – får barn att röra mer på sig

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga rör på sig alldeles för lite, enligt Folkhälsomyndigheten. Satsningen ”Alla på snö” vill väcka ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, genom att låta fjärdeklassare i länet prova på skidåkning i Storstenshöjden.

Enligt Folkhälsomyndigheten rör sig bara 14 procent av skoleleverna minst en timme om dagen, vilket är Världshälsoorganisationens rekommendation.

I år kommer därför cirka 23 000 fjärdeklassare i ett 50-tal kommuner i Sverige att delta i Svenska Skidförbundets satsning ”Alla på snö”. Under fyra dagar har barn från skolor runt Örebro fått komma till Storstenshöjden för att prova på skidåkning.

Fanny Brorsson Strid, Leon Billinger, Sarm Qawipaja och Pontus Ring har en dag i Storstenshöjden under arrangemanget ”Alla på snö”. Tre tyckte det var roligt att prova på slalom även om det var med delade framgångar. Pontus däremot ser fram mot att åka skridskor i stället. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Det var roligt. Jag klarade att åka första gången, det var verkligen nice, säger en nöjd Sarm Qawipaja som aldrig tidigare åkt skidor.

Det är Svenska Skidförbundet som står som arrangörer tillsammans med Storstenshöjdens skidcenter som stöttar med utrustning och Thoren business school med ledare.

– Vi går i trean i gymnasiet, narturvetenskapliga programmet, där en ledarskapkurs ingår. Därför är vi här, berättar Irma Reinholdsson som också älskar att åka skidor.

Irma Reinholdsson och Sofia Nydahl är ledare under dagen ”Alla på snö” och hjälper barnen med skidåkningen och peppning. Foto: Monika Bruhn/SVT

Uppskattat evenemang

– Vi har fått varenda unge glad. Även om en del tyckte det var tråkigt i början så var det ingen som ville åka hem när dagen var slut, berättar Sofia Nydahl.

– Jätteroligt att få chansen att prova slalom, säger tvillingarna Elsa och Malva Klingvall som tidigare bara åkt längdåkning.

”Rör sig ju mer än vuxna”

Leon Billinger som inte heller åkt slalom tidigare tyckte det var ganska svårt men att det var en bra dag. Och det där med att barn rör för lite på sig:

– Det vill jag inte hålla med om, dom rör sig ju mer än vuxna.

Genom den här satsning, som startade 2008, hoppas Svenska Skidförbundet inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.