Det ser ut att bli maktskifte i Karlskoga kommun. Foto: svt

Klart: Alliansen styr Karlskoga i minoritet

Publicerad

Alliansen i Karlskoga kommer styra kommunen i minoritet de fyra kommande åren – och säger nej till formellt samarbete med Miljöpartiet.
– I dag har vi gett besked till Miljöpartiet att vi ämnar gå fram som alliansen och styra i minoritet, säger Moderaternas gruppledare Tony Ring.

Moderaterna gjorde ett starkt val i Karlskoga kommun och gick om Socialdemokraterna som största parti. Tidigt meddelande partiet att de ville bilda ett alliansstyre i kommunen. De har fört samtal med Miljöpartiet, som sitter på två mandat. Om de skulle ingå ett samarbete med partiet, skulle de få absolut majoritet.

På fredagen meddelade Moderaternas gruppledare Tony Ring att allianspartierna bestämt sig för att försöka ta över styret utan formellt stöd av Miljöpartiet.

– Det är ju en stark minoritet utifrån det utmärkta valresultatet. Därför har vi den bestämda uppfattningen att det här kommer gå att styra på ett bra sätt, säger Tony Ring.

Det viktiga var att få ihop alliansen, understryker han och säger att en absolut majoritet hade varit en fördel, men att Alliansen inte kommer överens om vilka poster som är värda att ge bort för de två mandaten.

– Det här har vi sett som ett av flera olika scenarier, det viktiga var att få hop alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.