Allt blötare vintrar – ett hot mot gamla gravstenar

Uppdaterad
Publicerad

De allt blötare vintrarna är ett hot mot både gravstenar och sten i byggnader.
Allt fler stenar riskerar att förstöras när temperaturerna växlar snabbt mellan plus och minus.
– Vi är rädda för att vi kan få fler frostsprängda stenar, säger Helen Simonsson på Riksantikvarieämbetet.

På flera kyrkogårdar i landet har åtgärder börjat sättas in för att viktiga gravstenar inte ska förstöras. Många äldre stenar har idag svårt att klara klimatet.

– Det finns ett vanligt missförstånd, och det är att sten klarar precis vad som helst. Den största fienden till sten är vatten, säger Helen Simonsson, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Helen Siomnsson, Riksantikvarieämbetet.

Skador på gravar och hus

Riksantikvarieämbetet räknar med blötare vintrar över större delen av landet. Det blir ett problem när temperaturen ofta växlar mellan plusgrader och minusgrader. För när stenarna sugit upp mycket regnvatten och temperaturen sedan sjunker under nollan, expanderar vattnet när det fryser. Då sprängs stenen inifrån.

– Vi är rädda för att vi kan få fler frostsprängda stenar. Både gravvårdar och byggnader kan få den här typen av skador, säger Helen Simonsson.

Här syns tydligt hur det yttersta lagret på gravstenen har förstörts. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Stenen suger upp vatten

Både tak och trähuvar har börjat användas på svenska kyrkogårdar för att skydda historiskt viktiga gravstenar. Helen Simonsson uppmanar nu de som ansvarar för skötseln av kyrkogårdarna att också kontrollera avrinningen av regnvatten. Gravstenar har lätt för att suga upp vatten ur marken.

– Om det samlas vatten kring stenen spelar det ingen roll att man täcker över den uppfrån. För vatten kan komma från alla håll, både uppifrån och nerifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer