Foto: Lise Åserud / TT

Allt fler blir av med cykeldelar

Publicerad

Medan antalet cykelstölder i stort sett varit oförändrat har elcyklarnas popularitet gjort att stölderna av cykeldelar ökar.

Medan antalet cykelstölder i Sverige i stort sett var oförändrade mellan 2016 och 2017 ökade stölderna av cykeldelar kraftigt, det visar statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).

– Batterier till elcyklar är särskilt stöldbegärliga, säger Jocke Hagström som är ägare till en cykelaffär i Örebro. Laddare till elcyklar stjäls också ofta.

Sett över hela landet ökade stölderna av cykeldelar med 32 procent. Storstäder och universitetsstäder är särskilt hårt utsatta, till exempel har stölderna av cykeldelar ökat med 48 procent i Malmö och hela 130 procent i Uppsala.

För att skydda sig mot stöld kan man tänka lite extra på var man placerar cykeln när man inte sitter på den.

– Parkerar man elcykeln på samma ställe varje dag rekommenderar jag att man tar med sig batteriet och låser fast cykeln, säger Jocke Hagström.

Så många cykelstölder anmäldes i din kommun 2017

Kommun – Stöld av cykel (antal) – Stöld av cykeldelar (antal)

Askersund – 24 – 0

Degerfors – 24 – 0

Hallsberg – 85 – 2

Hällefors – 15 – 2

Karlskoga – 211 – 5

Kumla – 125 – 4

Laxå – 16 – 0

Lekeberg – 11 – 0

Lindesberg – 43 – 0

Ljusnarsberg – 9 – 0

Nora – 18 – 0

Örebro – 2254 – 38

Källa: BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.