Foto: TT

Allt fler elitklubbar satsar på damlag i ishockey

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både Skellefteå och Malmö dragit igång det senaste dryga året har nu nio SHL-klubbar damlag. En nödvändig utveckling menar basen för damligan.

Örebro, Rögle, Växjö, Frölunda och Mora tillhör en krympande skara SHL-klubbar. De utan damlag. Men i både Örebro och Mora är frågan uppe på bordet.

– Det finns planer och vi försöker jobba fram en handlingsplan för hur det skulle se ut, skriver Andreas Hägglund, ungdomsansvarig Mora IK, i ett melj.

LHC har satsat hårt på damhockeyn sedan 2006. Foto: Fredrik Persson TT

Bästa damlagen tillhör klubbar med herrelit

Åtta av tio lag i Svenska damhockeyligan, SDHL, tillhör klubbar med elitlag även på herrsidan. Och möjligheten att utveckla damhockeyn beror till stor del på att de stora klubbarna stärker och synliggör den, menar Curt Johansson, ordförande för SDHL.

– Det är där resurserna finns. Det finns bra organisation med duktiga ledare, istider och bra träningsmöjligheter, säger Curt Johansson.

Kraven kommer inifrån

Frågan om att ställa krav på elitklubbarna om damverksamhet kom upp inom Svenska ishockeyförbundet under arbetet med att ta fram ett förslag till nytt regelverk för elitlicensen.  Men när det nya regelverket klubbades vid förbundsmötet i somras fanns inte någon sådan skrivelse med och diskuterades inte heller.

– Snart har alla elitklubbar ett damlag för de kraven kommer inifrån. Från medlemmarna, från supportrarna och från partners, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet.

Att samarbetspartners börjar ställa krav på damverksamhet är något som Charlotte Gustavsson, klubbdirektör för Karlskrona HK med lag i SHL och damettan, känner igen från sina kontakter med företag.

– Många företag har det i sin policy, vikten av att engagera sig i idrottsföreningar som har verksamheter för både tjejer och killar, säger Charlotte Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.