Foto: TT

Allt fler erbjuder vaccin mot rotavirus

Publicerad

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att vaccin mot rotavirus, som kan ge besvärlig magsjuka, ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Regeringen ska fatta ett beslut, men redan nu erbjuder åtta landsting vaccinet.

Trots att det inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuder allt fler landsting små barn vaccin mot rotavirus, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Till dem hör Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro. Alla har dock inte börjat vaccinera ännu.

– Somliga börjar under året, säger Ann Lindstrand, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Processen pågår

Folkhälsomyndigheten har lämnat in ett underlag till regeringen, där man rekommenderar att införa vaccinationen nationellt. Socialdepartementet fick utredningen i februari 2017 och sedan dess har den gått ut på remiss. I juni fick de in remissvar från landsting, myndigheter och kommuner.

– Om de ser att det är övervägande positiva remissvar från landet kommer väl det att stödja processen med att ta beslut, säger Ann Lindstrand

Det är dock ingen självklarhet att regeringen kommer att klubba igenom beslutet – den kan säga nej.

Men Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinationen uppfyller smittskyddslagens tre kriterier för att införas i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Kriterierna handlar om att vaccinationen innebär en minskad sjukvårdsbörda, att den är samhällsekonomiskt försvarbar och att den är hållbar utifrån etiska och humanitära principer.

Kostar 95 miljoner kronor

Ett införande av vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet väntas kosta 95 miljoner kronor. Ann Lindstrand understryker att vaccinationen skulle, trots kostnaden, innebära en samhällsekonomisk vinst.

– Man får en omedelbar effekt av minskat behov av vård och av föräldrar som är hemma med sjuka barn samt ett minskat lidande för barnen själva.

– I en hälsoekonomisk analys med samhällsperspektiv har vi räknat med att vi får en årlig besparing på 120 miljoner kronor per år, om man räknar in produktionsförluster.

Ungefär 50 000 barn drabbas av viruset varje år, och 20 000 söker vård.

– Det är en av de stora förtjänsterna med vaccinet, att man avlastar den akuta barnsjukvården, säger Leif Ekholm, barnhälsovårdsöverläkare i Region Örebro län, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.