Foto: Lina Bergström/SVT.

Allt fler gravida snusar – kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd

Uppdaterad
Publicerad

Varje år föds cirka 3 500 barn i Örebro län, och enligt Socialstyrelsen fortsätter allt fler svenska kvinnor snusa under hela graviditeten. På nio år har antalet kvinnor som snusar i graviditetsvecka 30–32 blivit dubbelt så många.

Samtidigt visar en forskningsstudie, som presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport, att snusningen kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

– Det gäller även snusning tidigt under graviditeten, vilket understryker vikten av att blivande mammor avstår helt från nikotinprodukter – helst redan innan de blir gravida, säger Felicia Nordenstam, biträdande överläkare vid Barnhjärtcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

EKG-undersökningar visar en signifikant skillnad mellan barn till snusande och rökande mödrar jämfört med kontrollgruppen, en skillnad som förklaras av nikotinexponering.

Snus –inget ofarligt alternativ

Det är glädjande att antalet kvinnor som röker under graviditeten minskar, men olyckligt om snus uppfattas som ett ofarligt alternativ, menar Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden:

– Nu hoppas vi att Felicia Nordenstams forskning kan bidra till att vända den negativa trenden med snusning under graviditeten.

Nästa steg för forskarna blir att följa barngruppen under förskoleåren, för att undersöka hur mödrarnas snusande påverkar blodtryck och hjärthälsa längre upp i åldrarna.

Hjärt-Lungfonden vill ha starkare reglering av tobaksprodukter för att färre unga ska börja använda tobak. Man vill också att vården blir bättre på att hjälpa kvinnor att inte snusa under graviditeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.