Frågor om att skicka nakenbilder diskuteras ofta på Ungdomsmottagningen online (UMO). Foto: Skärmdumpar från UMO.se

Allt fler unga har frågor om att skicka nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

Ska man skicka nakenbilder till någon om man verkligen litar på personen? Den frågan dyker upp allt oftare i olika former på UMO:s forum där många unga nu delar med sig av sina erfarenheter.

På Ungdomsmottagningen på nätet (UMO.se) har man uppmärksammat att många unga just nu ställer frågor om att skicka nakenbilder via sociala medier, det skriver UMO.se i ett pressmeddelande.

På hemsidan kan unga dels ställa frågor och ge varandra råd men kan också få råd från vuxna.

Lätt att sprida med ny teknik

Johan Nilsson som är sjuksköterska och sexualupplysare vid UMO.se menar att det kan finnas nackdelar med att skicka nakenbilder eller lägga ut dem på sociala medier.

– Sexualiteten är något lustfyllt som innebär nyfikenhet och utforskande, och med ny teknik så tar det sig nya uttryck. Men det finns också nackdelar. Dels att en bild som skickas sen kan spridas eller visas för andra på sätt som det inte var tänkt. Det är bra att unga kan gå in på UMO.se och läsa både vad andra har varit med om och vilka råd som vuxenvärlden har.

Många delar med sig av erfarenheter

Frågan engagerar och många unga har gått in på UMO.se för att diskutera ämnet. Både vad man ska tänka på om man väljer att skicka bilder, men också kommentarer från unga som ångrat sig:

”Detta har hänt mig flera gånger, jag vill inte skicka nudes för jag är ung. Jag brukar istället skicka lite på sidan av höften med ett par snygga spetstrosor på. Det har funkar alla gånger för mig. Om du verkligen inte vill så gör det inte.” Tjej. 14 år

”Jag föreslår att inte göra det ifall bilderna sparas och kan användas senare ifall ni blir osams. Det är bättre att vara tillsammans på riktigt istället.” / Elin

”Skicka om du vill men visa inte ansiktet.”/ Z

”Jag var kär i en kille & litade på honom just där och då! Skickade nudes! Sen visade sig att hela hans fotbollslag hade fått se bilderna! Ber en kille dig skicka nudes, då vill han inte ha mer än så, tyvärr! En som gillar dig på riktigt, frågar inte om det! ” / Tjej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.