Kostnader för hyrläkare minskar i regionen. Foto: Arkivbild.

Andelen hyrläkare minskar i regionen

Publicerad

Andelen fasta läkare inom Region Örebro län ökar samtidigt som andelen hyrläkare minskat. Ett aktivt arbete med rekrytering av fast personal är en av orsakerna till personalsituationen, enligt regionen.

Sveriges kommuner och landsting presenterade på tisdagen en rapport som visar hur hyrkostnaderna har förändrats i de olika landstingen. Kostnaderna för inhyrd personal har minskat i nio landsting och regioner kvartal 2 i år jämfört med samma kvartal förra året.

Region Örebro län är ett av dessa. Enligt regionen syns nu en trend som också pekar mot större andel fast anställda läkare. Regionen strävar efter att minst 98 procent av lönekostnaderna ska vara till anställda läkare, för kvartal 2 i år var den andelen 97,1 procent.

– Vårt mål är att förbättra för våra patienter. Istället för att anlita dyra hyrläkare kan vi använda resurserna till egen personal, säger Helena Svensson, som är HR-strateg.

”Använder kompetensen rätt”

En verksamhet där man lyckats extra bra med att minska användningen av hyrpersonal är psykiatrin. Där har man bland annat lyckats rekrytera fler ST-läkare och underläkare och halverat kostnaderna för hyrläkare, enligt Helena Svensson. 

Bland åtgärderna som gett resultat är enligt henne team för psykisk ohälsa på vårdcentraler. Att man använder kompetensen och anställer utifrån hur behovet ser ut.

– Vi bemannar med andra yrkeskategorier mot de behov som finns hos de som söker, till exempel om de som söker för psykisk ohälsa ökar kan vi anställa psykologer och kuratorer, vi använder kompetensen rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.