Foto: SVT

Åtalades för upploppen i Sveaparken – döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern som stått åtalad för att ha angripit polisen i samband med upploppen i Sveaparken dömdes på torsdagen till fem års fängelse. 

Det var den 15 april som mannen, tillsammans med andra medgärningsmän, kastade sten och utdelade slag mot polisen, polishundar och fordon. Detta under en planerad sammankomst som den högerextreme politikern Rasmus Paludan ansökt tillstånd om.

Folksamlingen som mannen var en del av kastade bangers, tegelstenar och andra föremål mot polisen. Utöver det har han själv kastat pinnar och uppmuntrat övriga gärningsmän.

Våldsamt upplopp i Örebro

71 poliser skadades

71 poliser skadades totalt, med både fysiska och psykiska men som följd. Enligt åklagaren har den tilltalade gärningsmannen begått gärningen med uppsåt. 

Mannen döms alltså till fem års fängelse för grovt blåljussabotage, mot sitt nekande. Däremot avslås åklagarens begäran om utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet