Foto: SVT

Sundin (S): NCC kringgår lagen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 vann NCC en offentlig upphandling och fick därför uppdraget att utföra asfaltläggningen åt Örebro kommun. Parterna var överens om kostnaderna, men siffrorna på fakturorna stämmer inte alls överens med vad som var överenskommet, säger Björn Sundin (S), kommunalråd i Örebro.

– Det verkar som att de har satt i system att försöka kringgå lagen om offentlig upphandling, säger Björn Sundin när han berättar om att beloppen på fakturorna inte alls stämmer överens med de kostnader som hade avtalats om initialt.

Anklagas kringgå systemet

Lagen om offentlig upphandling, LOU, finns bland annat till för att främja ett kostnadseffektivt användande av samhällets skattemedel. Därför ska kommuner och andra myndigheter begära offerter från olika företag när man köper varor eller tjänster.

Lägsta anbud vinner, och det här är ett system NCC försöker kringgå enligt Björn Sundin.

Kommunen har gjort egen bedömning

– Det verkar som att NCC lagt lägsta budet för att vinna upphandlingen, och sedan fakturera något helt annat, säger han.

Istället för att betala NCC:s fakturor har Örebro kommun istället gjort en egen bedömning av vilka, som de själva uttrycker det, ”faktiska kostnaderna” är.

Kan gå vidare till domstol

– Vi har bestridit fakturorna. Om jag ska förenkla det ordentligt så kan man säga att de har fakturerat oss mer än en gång per kvadratmeter. Det accepterar vi inte, säger han och fortsätter:

– Om NCC inte nöjer sig med det vi betalat så kommer ärendet med största sannolikhet gå vidare till domstol.

Läs mer: NCC tillbakavisar kommunens kritik

FAKTA

Offentlig upphandling ska göras för att:

  • främja kostnadseffektivt användande av skattemedel
  • främja fri rörlighet inom EU
  • undanröja ageranden som begränsar konkurrens
  • underlätta för företag att göra affärer med offentlig sektor
  • se till att det företag som säljer de efterfrågade varorna, tjänsterna eller entreprenaderna till de mest förmånliga villkoren vinner.

Källa: Konkurrensverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.