Ann-Christin Jalakas är lokalvårdare i Laxå och har jobbat inom yrket i över 30 år. Nu har hon utsetts till årets städare. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Ann-Christin är årets städare: ”Vi fokuserar mycket på miljön”

Publicerad

Ann-Christin Jalakas är lokalvårdare i Laxå kommun och har jobbat som det i runt 30 år. Hon har nu fått utmärkelsen Årets städare.

– Det känns jättekul. Alla borde få något sådant, ett bevis på att man är uppskattad för sitt jobb, säger hon.

I mitten av oktober hölls Clean Bright awards i Örebro, ett evenemang där man lyfter fram förebilder inom den svenska städ- och servicebranschen. Bland annat delas pris ut till Årets städare, och det gick i år till Ann-Christin Jalakas i Laxå.

– Jag tror alla i gruppen blev jätteglada, man behöver ju sådant här. Nu kämpar vi vidare mot nya mål och för att bli bättre. En sådan här sak sporrar ju hela gruppen, säger hon.

– De hade skrivit så mycket fint, man ser ju inte sig själv så. Det är jättekul att man blir uppmärksammad för jobbet, det borde alla bli. Det är jätteviktigt.

Stort fokus på miljö

Förutom att det lyfter gruppen och ger energi till arbetet framöver hoppas Ann-Christin även att det kommer påverka på fler sätt.

– Vi glöms ofta bort inom städ och vaktmästeri. Det är när vi inte är där som vi saknas. Jag hoppas att det gör att andra ser på lokalvård på ett annat sätt.

En av anledningarna till att hon fick priset är hennes drivkraft för att utveckla teknikerna, för bättre miljö och arbetsmiljö. Nuförtiden städar de främst med vatten och inga engångsgrejer. Hon beskriver själv hur yrket har förändrats genom åren.

– Jag har varit med länge. Förr, när arbetet var jättetungt och man använde mycket medel, till idag när vi använder jättelite, säger Ann-Christin Jalakas.

Nomineringen till Årets städare

Ann-Christin (Ninna) började som lokalvårdare i Laxå 1984 och har samlat på sig kunskap som hon med glädje delar med sig av. Hon klarar av alla städmaskiner. Hon är fena på golvvård och vet alltid vad som behövs göras och hur. Hon har varit en drivande kraft för att modernisera rengöringstekniker, för bättre miljö och arbetsmiljö.

Ninna kan på stående fot ändra sin planering och lösa problem även utanför sitt eget arbetsområde. Med ett leende och en uppmuntrande attityd hjälper hon till med sådant som smittspridning eller konstiga fläckar. Hon är både klok och intresserad av att hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.