Anna vaccinerade sig – fick narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hildingsson fick narkolepsi när hon var 13 år – en sjukdom hon fick efter att hon vaccinerat sig mot svininfluensan. Hon tycker att ersättningen till de drabbade kunde varit högre.

I morgon kommer riksdagen fatta beslut om ersättning till de som drabbats av narkolepsi efter att vaccinerat sig mot svininfluensan. Enligt förslaget kommer de drabbade få max 10 miljoner kronor per person.

Det har upprört de drabbade och deras familjer.

– Om man har utsatt oss för en sådan sak så tycker jag att man är skyldig att ta sitt ansvar också. Och ge oss den ersättning vi behöver, säger Anna Hildingsson.

Orolig för framtiden

Anna var 13 år när hon vaccinerade sig mot svininfluensan och bara en månad efter sprutan kände hon de första symptomen av narkolepsi. Hon är orolig för sin framtid både ekonomiskt och för hur hon kommer att klara vardagen. 

– Nu bor jag hemma. Jag har mina föräldrar som är jättestöttande och hjälper mig jättemycket. Men jag vet inte hur det kommer bli när jag flyttar hemifrån. Och i och med alla mediciner jag tar vet jag inte om jag kommer kunna skaffa barn. Jag klarar mig inte en enda dag utan mina mediciner. Det går inte, säger hon. 

”Ett sådant liv kan man inte ha”

Ersättningen ska kompensera för både skadan och ett livslångt inkomstbortfall för de som inte kan arbeta. I Norge och Finland har man inget maxbelopp och Anna hoppas politikerna röstar nej imorgon till förslaget.

– Jag vet att jag kommer kunna jobba men jag vet inte hur mycket. Förra sommaren jobbade jag 75 procent och då orkade jag inget annat. Jag jobbade, åt och sov. Ett sådant liv kan man inte ha, säger Anna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.