Staffan Ekegren och Maria Sedell har med varsin kamera dokumenterat länets anslagstavlor – och berättar historien om några av människorna bakom anslagen. Foto: SVT / Mikael Åberg

Bilder av anslagstavlor blir till utställning

Publicerad

I tre år har Maria Sedell och Staffan Ekegren fotograferat länets anslagstavlor.

Nu ställs bilderna ut på slottet.

– Anslagen säger mycket om personerna som bor på orten, säger Maria Sedell.

Länsmuseet i Örebro håller stängt för renovering, men under tiden lånar museet lokaler på Slottet i Örebro. På lördag är det premiär för utställningen ”Var hör jag hemma?”

– Vi har djupintervjuat tolv personer, en från varje kommun i länet, för att få en känsla för den personen och för bygden, säger Staffan Ekegren.

Väldigt olika

Personerna i utställningen har paret Sedell/Ekegren fått kontakt med via anslagstavlor i länet. Under åren har de fotograferat över 300 anslagstavlor.

– Anslagen är väldigt olika. Det kan vara att man tagit fel däck med sig när man köpte vinterdäck av någon, Men det vi också varit intresserade av är platser. Vilka platser knyter man an till, och varför? säger Maria Sedell.

Paret Sedell/Ekegren har drygt 200 bilder att gå igenom inför helgens utställning. Foto: SVT / Mikael Åberg

Olika genrer

Staffan Ekegren har vid det här laget sett så många anslag att han delat in dem i genrer.

– Bortsprungna djur är vanligt. Det som är oerhört starkt med just de anslagen är den oerhörda kärlek som kommer fram. Man formulerar sig aldrig så kärleksfullt som när man försöker beskriva sitt husdjur.

Utställningen kommer att visas på slottet till den 16 september. När den plockas ner i Örebro kommer den sedan att turnera i länets övriga kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.