Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Anställd på Degerfors kommun fick hotbrev på jobbet

Publicerad

En anställd på Degerfors kommun fick ett brev som skickats till arbetsplatsen. Brevet innehöll hot mot personen och dennes familj, som inte var kopplat till arbetet. Kommunen valde trots det att agera.

– Vi ser inga förmildrande omständigheter kring det som hänt, säger Per Hilding, kommunens säkerhetssamordnare.

Det var i mitten av förra veckan som en anställd på Degerfors kommun fick ett brev som var adresserat till hens arbetsplats. Brevet, som var handskrivet innehöll hot mot personen och dennes familj.

– Hen valde att berätta för oss om brevet och vi har agerat. Vi reagerade eftersom brevet kommit till kommunhuset. Personen har fått överfallslarm och vi har anmält saken till Arbetsmiljöverket och SÄPO.

Varför till SÄPO?

– Det ingår i min roll som säkerhetssamordnare att rapportera till SÄPO när detta sker för att de skall möjlighet att ha en överblick om liknande händelser sker på andra håll, eller kan härledas till något som skett tidigare, säger Per Hilding.

Hotet ej kopplat till arbetet

Hotet i fråga skall inte varit riktat mot personen i rollen hen har på kommunen, utan vara kopplat till personen privat. Även familjemedlemmar skall vara utpekade i hotbrevet.

– För oss är det här första gången det händer och det är en ny situation för oss alla. Men vi tar väldigt allvarligt på det och ser inga förmildrande omständigheter kring det som hänt, säger Per Hilding.

Har polisanmält hotet

Arbetsmiljöverket kommer inom kort att besöka arbetsplatsen och personen har själv gjort en polisanmälan.

– Vi har fått återkoppling både från den anställde och polisen att vi har agerat korrekt genom att ta tag i det och vi har erbjudit samtal hos företagshälsovården för personen ifråga, säger Per Hilding. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.