Marlene Jörhag (KD), kommunalråd i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ansvarig politiker om skolbesparingarna: ”Ta inte ut i förskott hur illa det är”

Uppdaterad
Publicerad

Att skolan i Örebro måste spara blev en sen överraskning, enligt Marlene Jörhag (KD), ordförande för Programnämnd Barn och utbildning:
– Hade vi vetat det tidigare hade vi kanske lagt en annan budget.

Drygt 100 miljoner kronor ska sparas på årets skolbudget. I november fick politikerna de första prognoserna, och blev lite tagna på sängen, säger Marlene Jörhag, ordförande för Programnämnd Barn och utbildning.

– Vi fick reda på i november att vi hade ett större underskott än vi räknat med, det var väldigt sent att få ett sådant besked då. Hade vi vetat det tidigare hade vi kanske lagt en annan budget.

Fler nya elever

Att kostnaderna ökat och lett till att man nu behöver spara, beror enligt kommunen på att det började 800 fler elever i förskolor och skolor 2018 jämfört med året innan, men även på byggandet av nya skolor och förskolor,samt stora renoveringar och ombyggnationer.

– Det är klart att vi kanske skulle varit lite mer kritiska ibland i vår bedömning när det gäller hyror och lokaler och så vidare, men det är alltid lätt att vara efterklok. Men det är självklart att vi tillsammans med förvaltningen tar på oss ansvaret.

”Tror att våra skolchefer fixar det här”

Facket beskriver det som en katastrof och chock, vad säger du om det?

– Jag tycker inte man ska ta ut i förskott hur illa det är. Det finns mycket som är bra och man har fortfarande väldigt mycket pengar. Det görs jättemycket gott och bra på våra förskolor och skolor, och jag tror att våra rektorer och skolchefer kommer att fixa det här.

Även om det handlar om mycket pengar som ska sparas så påpekar hon att det endast är en liten del av den samlade budgeten på 3,5 miljarder för skolan.

– Man får sätta det i relation till den summan. 

Spara in på administration

42 miljoner ska sparas från övergripande verksamhet, som administration och stödfunktioner.

På de kommunala verksamheterna ska kommunen spara 15,6 miljoner i förskolan, 22 miljoner i grundskolan och 7,8 miljoner i gymnasieskolan.

– Vad varje driftnämnd kommer spara in på vet jag inte, men de tittar på att i första hand spara in på sådant som är administration. Saker och ting som kanske är projekt som man kanske inte kan genomföra.

Det är svårt att säga exakt hur besparingarna kommer slå för enskilda förskolor och skolor. Men enligt Marlene Jörhag är det inte sannolikt att någon lärare kommer sägas upp.

– Vi behöver varenda lärare, jag tror inte det är så att någon lärare kommer sägas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer