Hon är årets Hjalmar Berglundstipendiat

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen presenterades årets Hjalmar Berglundstipendiat i Örebro. Stipendiet delades ut av revykungen Peter Flack.

Det blev musikalartisten, dansaren och skådespelaren Parwin Hoseini Dawari som förärades årets Hjalmar Berglundstipendium. På fredagseftermiddagen presenterades hon på ett hotell i Örebro av Peter Flack.

– Det känns jätteroligt. Det betyder jättemycket. Det känns nästan som att få en Oscar. Jag är jätteglad och tacksam för stipendiet. Det är ju belöningen för det jag håller på med, säger en glad Parwin Hoseini Dawari, strax efter kungörandet.

Ett liv på scenen

Parwin föddes i diktaturens Iran och flydde tillsammans med familjen till Irak. I samband med krigsutbrottet mellan de båda länderna sattes hon på en buss tillsammans med andra barn med destination Sverige.

Väl här väcktes tidigt drömmen om ett liv på scenen. Ett val som i vissa ögon ansetts kontroversiellt och inte vara ”ett riktigt jobb”. Parwin gick inte att stoppa.  Hon har gått på Balettakademien samt gått en musikalutbildning. Vidare har hon varit på revyscenen tillsammans med Hjalmar och just nu är hon verksam på Örebro länsteater.

– Just nu är jag med i en föreställning som heter Kärleken är fri som Rädda barnen och Allmänna arvsfonden finansierar tillsammans med Örebro länsteater. Den lyfter hederskulturfrågan. Vi turnerar i hela Sverige och spelar främst för nior och gymnasieelever, säger Parwin.

Ur motiveringen som lästes upp fanns egenskaper som ”en inspiration för många unga”  samt ”Parwin har visat att ingenting är omöjligt”.

”Parwin föreläser också om sitt liv och är en stor inspirationskälla för unga som står inför avgörande vägval”, står det i juryns motivering.

Uppmuntrande peng

Juryn som utser stipendiaten består av: Peter Flack, Amanda Flack, Christer Linder, Johan Hedberg och Håkan Lindström.

Förutom äran, blommor och en stayett får Parwin Hoseini Dawari en uppmuntrande stipendiesumma om 15 000 kronor.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag tror jag skall spara dem och använda dem till något av det jag håller på med. Till sånglektioner eller en inspirationsresa. Jag vet inte, säger Parwin.

Kriterierna för stipendiet är att personen ifråga är under 35 år och det har inrättats för att uppmuntra utövande av dans, musik, teater ”eller annan verksamhet i samma anda”, enligt statuterna.

Några av de tidigare stipendiaterna är Katrin Sundberg, Gladys del Pilar, Martin Stenmarck och Jasmin Kara.

Tidigare pristagare:

1991 Mia Folkesson

1992 Katrin Sundberg

1993 Gladys del Pilar

1994 Henrik Agger

1995 Hans Bengtsson

1996 Kalle Selander

1997 Oskar Bly

1998 Martin Stenmarck

1999 Åsa Jonsson/Bergfalk

2000 Peter Kjellström

2001 Frida Nilsson

2002 Jonas Myrin

2003 Maria Johansson

2004 Jenny Wåhlander

2005 Henry Chu

2006 Niklas Berglind

2007 Krister Kallin 2007

2008 Nejra Besic

2009 Edvard Lindblom

2010 Jasmin Kara

2011 Peter Tikkanen

2012 Helena Hedlund

2013 Moa Gagnert/Segerfeldt

2014 Tezzla Florum

2015 Andreas Gyllander

2016 Gustav Borehed

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.