Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsmiljöverket har funnit farliga arbetsförhållanden på Hela människans härbärge i Karlskoga och därför bedömt att det funnits skäl att belägga verksamheten med förbud. Foto: Marcus Lagercrantz/SVT

Personal på härbärge i Karlskoga utsattes för misshandel och hot

Publicerad

Personal på Hela människans härbärge i Karlskoga har utsatts för både hot och misshandel av gäster. Efter en inspektion hotade Arbetsmiljöverket med att förbjuda verksamheten om härbärget inte ökade bemanningen.

Efter påtryckningar från Kommunals regionala skyddsombud anmälde härbärget fyra allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket där gäster ska ha blivit aggressiva, kastat och vält möbler samt hotat arbetstagare och andra gäster.

Händelserna ägde rum både ifjol och i år. Under en av händelserna i december ifjol blev en praktikant och en anställd misshandlade av en drogpåverkad gäst. Händelsen anmäldes både till polis och försäkringskassa, men inte till Arbetsmiljöverket förrän i augusti i år.

”Jätteallvarligt”

– Vi ser jätteallvarligt på saken eftersom det dröjde så länge, säger Fredrik Ramqvist, regionalt skyddsombud för Kommunal.

Efter kritiken från skyddsombudet och kraven från Arbetsmiljöverket, har nu Hela människans härbärge vidtagit åtgärder.

– Vad vi kan se följer man villkoren i vårt förbud, det vill säga att man dubbelbemannar. Sen finns det andra brister kvar att åtgärda, säger Jan Sandberg, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Att de fyra händelserna anmäldes först i augusti i år beror enligt Erika Haraldsson, verksamhetschef på Hela människan, på att hon gjorde fel.

Hör mer om vad Arbetsmiljöverket tycker och vad härbärget i Karlskoga gör för att öka säkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer