Arbogabor vände (SD)-ledaren ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Arbogaborna vände ryggen åt partiledaren Jimmie Åkesson (SD) när han talade på Nytorget i dag. Samtidigt pågår strider inom partiet lokalt. Nu kommer uppgifter om ett nytt avhopp och en före detta sverigedemokrat bildar nu ett nytt parti.

– Jag hoppade av SD på grund av den toppstyrning som har blivit inom partiet. De på riks bryr sig inte om gräsrötterna längre, säger Kent Boberg som arbetar för att etablera Framstegspartiet i Örebrodistriktet.

Tvärsnytt har tidigare rapporterat om flera avhopp, bland annat i Lindesbergs kommun där fem sverigedemokrater lämnade partiet. Den främsta kritiken har handlat om att Sverigedemokraterna blivit toppstyrt. Partiledaren Jimmie Åkesson känner inte till avhoppen i Örebrodistriktet men beklagar om det finns interna strider.

– Det är klart att det är tråkigt med inre konflikter på lokal nivå men jag tror det är ganska naturligt för ett nytt parti. Men det påverkar oss inte i stort, säger Jimmie Åkesson (SD).

Det är flera missnöjda sverigedemokrater runt om i Sverige som har lämnat partiet och sedan anslutit sig till Framstegspartiet. Kent Boberg har kontaktat andra avhoppare i länet för att se om de också vill ansluta sig till Framstegspartiet.

Mitt i turnén

Det var i samband med att Jimmie Åkesson besökte Arboga på sin EU-valsturné valde ett hundratal att komma till torget. Men fler av dem valde helt sonika att vända ryggen åt partiledaren.

– Det var en tyst protest, berättar Tvärsnytts reporter Ida Svansbo från Nytorget i Arboga. Ett hundratal kom punktligt men hälften vände sig demonstrativt åt andra hållet.

Besöket förflöt annars lugnt och några åhörare hade också kommit för att lyssna till Jimmie Åkesson. Själv tog han lätt på protesten.

– Jag väljer att fokusera på dem som faktiskt vill lyssna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.