Mannen dog i polisens arrest kort efter gripandet. Foto: TT-bild/Genrebild

Tvåbarnspappan dog i arresten – nu stämmer hans anhöriga staten

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till den man som dog i polisens arrest i Örebro tidigare i år, kort efter ett gripande, stämmer nu den svenska staten. På tisdagen lämnades en stämningsansökan in till justitiekanslern.

Anhöriga har nu bestämt sig för att stämma den svenska staten för hur polisen hanterade situationen när en man kort efter gripandet vid en livsmedelsbutik tidigare i år avled i polisens arrest i Örebro. Mannen var på besök i Sverige vid tillfället.

– För de anhöriga är det väldigt viktigt att få upprättelse. Det handlar inte bara om pengar, utan det är ett viktigt mål av principiella skäl, säger familjens juridiska ombud, Mark Safaryan.

Tvåbarnspappa dog i arrest

Det var den 7 februari som den 32-årige tvåbarnspappan, misstänkt för att ha snattat i en livsmedelsbutik tillsammans med några vänner, greps av polis och fördes till arresten i polishuset i Örebro.

Mannen hade innan gripandet klagat på att han mådde dåligt, vilket hans vänner försökte upplysa polisen om.

Avled strax efter gripandet

Inför polisen skall han ha kräkts, haft svårt att andas och börjat bli okontaktbar. Trots det fördes han direkt till polishuset i polisbil.

Drygt en timme senare avled mannen i arresten.

– Polisen har underlåtit att ge honom adekvat vård. De borde ha skickat honom direkt med ambulans, säger familjens juridiska ombud, Mark Safaryan.

Vid den obduktion som senare genomfördes konstaterades att mannen haft en hjärnblödning.

Kan driva saken vidare

En internutredning hos polisen pågår, men de anhöriga väljer alltså nu även att driva saken civilrättsligt. En stämningansökan är inskickad till justitiekanslern, JK där de yrkar på ersättning om 135.000 kronor. För advokatbyrån som fått uppdraget att driva saken är fallet viktigt.

– Det finns många liknande fall, men det är sällan någon har blivit hållen ansvarig. Förhoppningen med det här är att hitta en ändrad praxis i samband med liknande utredningar. Jag hoppas det leder till att rutinerna ses över. Ingen skall behöva dö i onödan, det är oacceptabelt, säger Mark Safaryan och fortsätter:

– Vi kommer ta det här steg för steg och driva saken ända till Europadomstolen om så krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvåbarnspappa dog i arrest

Mer i ämnet