Asiya fick sin slöja avryckt – polisen: ”Hör inte till vanligheten”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags förra veckan ryckte en främmande man av Asiya Ali Gesey hennes slöja samtidigt som han slog henne i ansiktet. Händelsen utreds som misshandel med hatbrottsmotiv.

– Vi ser det som en enskild isolerad händelse, och jag ser ingen anledning till allmän oro, säger polisens förundersökningsledare Jesper von Schantz.

Asiya Ali Gesey jobbar på ett äldreboende i Örebro. Efter att Asiya hade hjälpt en äldre dam från boendet till frisören och de väntade på färdtjänsten tillbaka till boendet blev de påhoppade av en för dem okänd man.

– Han skrek åt oss att sluta stirra, men ingen av oss tittade på honom.

Asiya tyckte att situationen blev obehaglig. Hon och den äldre damen vände därför för att gå där ifrån. Då ryckte mannen av Asiya hennes slöja och slår henne samtidigt i ansiktet.

– Sen skrek han åt mig att ”du ska inte ha den där duken på dig, i alla fall inte i Sverige”.

Polisanmälde händelsen

Först hade Asiya inte tänkt anmäla händelsen till polisen. Hon berättar själv att hon var chockad och rädd, men att hon tyckte att det kändes lönlöst att anmäla.

Men efter att ha berättar om vad som hänt på Twitter ångrade hon sig.

– Jag fick väldigt mycket stöd där, och det kändes jättebra.

Utreds som misshandel med hatbrottsmotiv

Anmälan hamnade hos gruppen som utreder hatbrott. Jesper von Schuntz är förundersökningsledare. I fredags togs ett beslut om att gå ut på Facebook och efterlysa vittnen.

– Det har hört av sig två personer som bevittnat det som hänt, och bilden vi fått är att den här mannen har ett mående som inte är så bra.

Polisen har fortfarande inte kunnat identifiera honom, och hoppas fortfarande på att få in fler uppgifter från allmänheten.

– Misshandel med hatbrottsmotiv hör inte till vanligheterna, och som sagt så kopplar vi det inte till någon organiserad rasism utan vi ser det som en enskild isolerad händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.