Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Askersund får pengar för ungdomsbibliotekarie

Publicerad

Under 2019 kommer vill Askersunds kommun satsa mer på att få tonåringar att komma till biblioteket. Därför får kommunen nu 550 000 kronor av Kulturrådet för att anställa en ungdomsbibliotekarie.

I kommen finns redan en barn- och skolbibliotekarie, men med en ungdomsbibliotekarie hoppas man kunna behålla intresset för biblioteket även när barnen når tonåren.

– Ofta tappar vi kontakten när barnen blir ungdomar och unga vuxna. Sedan kanske de inte kommer tillbaka till biblioteket förrän de blir föräldrar själva, säger Annika Restadh, enhetschef för kultur och aktivitet i Askersunds kommun, i ett pressmeddelande.

Förhoppningsvis ett treårigt projekt

Den nya tjänstens uppdrag blir att engagera ungdomar och göra dem delaktiga i bibliotekets utbud. Förhoppningen är att kunna göra projektet treårigt.

– En ungdomsbibliotekarie kan tillsammans med ungdomarna skapa en verksamhet som kan locka både de ungdomar som under skoldagarna finns i huset samt de ungdomar som går i gymnasiet, säger Annika Restadh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.