Sjöängen i Askersund. Foto: Askersunds kommun

Askersund satsar mest på kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Askersund lägger man nästan 1 700 kronor per invånare och år på kultur. I Lekeberg är motsvarande belopp drygt 600 kronor.

I hela landet lägger kommunerna mellan 1 % och 4,5 % av budgeten på kultur. I Örebro län är andelen störst i Askersund, som lägger 3 % vilket alltså motsvarar nästan 1 700 kronor. Lekebergs 600 kronor per person och år motsvarar en andel på 1,2 %.

”Häftigt”

Daniel Eriksson är scenkonstchef och tillförordnad kultur- och fritidschef i Askersunds kommun. Han tog jobbet just på grund av kulturfokuset.

– Askersund har satsat extra på kultur och konst de senaste åren i och med Sjöängen, en ny konsthall och bibliotek. Det är påtagligt och häftigt och de sakerna bidrar såklart, säger han.

Medveten satsning

För att kommunen ska vara attraktiv behövs det en medveten satsning på just kultur menar han.

– Infrastrukturen för kultur i Askersund har blivit förstärkt tack vare de senaste satsningarna. I de samtal jag har med kommunstyrelsens ordförande märks det också att det är ett viktigt fokusområde.

Statistiken kommer från Myndigheten för kulturanalys och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.