Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariette Kemhagen, förtroendevald för Kommunal i Askersunds kommun berättar att det bland annat ses som en framgång att medarbetarna får välja sin procentsats. Foto: Fanny Hult/SVT

Vård- och omsorgspersonalens nya scheman pausas i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Den första april fick personalen inom vård och omsorg i Askersund kommun nya scheman som innebär att nattpassen blev en timme kortare och dagpassen längre. Det bidrog till att nattpersonalen får jobba mer för att få ihop sina timmar. Men nu pausas upplägget.

– Med schemat så växte en frustration och irritation bland medarbetare, säger Mariette Kemhagen, förtroendevald för Kommunal i kommunen.

Personalen har skickat in protestlistor med 149 namn till kommunen, något som kan ha varit en bidragande faktor.

-  De här frågorna har lyfts i olika led och det har varit en bra dialog och god samverkan i det här. Man inser att personalen behöver vara med på tåget, säger Mariette Kemhagen.

Arbetsgrupp ska utreda hållbara scheman

Hon berättar att det kommer att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda frågan om vad som egentligen är hållbara scheman, hur det kan se ut och hur tiden ska förläggas. Men på grund av att sommarschemat redan är utlagt kommer pausen att ske efter sommaren.

Arbetsgivare och fackliga organisationer kommer tillsammans att arbeta med frågorna och beslut väntas under januari 2023.

Hör Mariette Kemhagen berätta mer om missnöjet och hur kommunen hanterat det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer