Assistansbolag misstänks sälja uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket misstänker att assistansbolag i Sverige säljer uppehållstillstånd till utländska medborgare genom att erbjuda falska anställningar. Det visar en granskning som P4 Örebro gjort.

Flera bolag inom assistansbranschen vänder sig utomlands för att hitta arbetskraft. Men för att en utländsk medborgare ska kunna jobba i Sverige krävs ett arbetstillstånd.

Nu har P4 Örebro har granskat 100 av Migrationsverkets beslut där utländska medborgare fått avslag på sina ansökningar om arbetstillstånd.

Resultatet visar att Migrationsverket nästan i var tredje fall gjort bedömningen att det handlar om oseriösa avtal där assistansbolagen erbjuder fejkade anställningar.

Till exempel kan det handla om att en person betalat för att få ett anställningserbjudande och på så sätt få resa in i Sverige. En annan variant är att den som kommer till Sverige för att arbeta betalar tillbaka pengar till arbetsgivaren – att man betalar sin egen lön för att få uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.