Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hon är en trygghet. I klippet ser och hör du Carina, Teo och Juni. Foto: Kungsfoto/ Sophie Olsson Rahlén/SVT

Assistanshundar hjälper unga som mår dåligt: Teo och Juni banade vägen

Publicerad

2017 blev labradoren Juni assistanshund för psykisk hälsa åt den då 12-årige Teo. De var bland de första i Sverige och med Junis hjälp började Teo i skolan efter två år hemma. Fem år senare är Juni fortsatt vid hans sida.

– Jag vågade inte tro att det skulle bli så här bra. Han är levnadsglad och har mycket kompisar, säger Carina Sundbom, mamma till Teo.

När vi träffades förra gången hade familjen haft Juni i ett halvår. Åren före det mådde Teo så dåligt att han inte kunde vara i skolan. Han har autism, add och led av svår ångest.

– Jag kommer knappt ihåg hur det var då. Man förtränger, säger mamma Carina.

Med Juni kom glädjen

Det är inte bara Juni som gjort att livet funkar för Teo.

– Jag har varit hemma och han har anpassad skolgång. Men Juni skapar glädje och det är viktigt när man har ångest.

Enligt en analys av Myndigheten för delaktighet finns numera minst ett hundratal assistanshundar för psykisk hälsa och det är i många fall barn och ungdomar som har dem.

– Det är jättebra att vi kunde bana väg för något som många har nytta av. Det är svårt att vara först för då är det lite motstånd på vägen, säger Carina.

Carina Sundbom, mamma till Teo. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Framtidsplaner

Teo döpte tidigt teamet Juni och Teo till Juneo. Ett namn han använder i sociala medier och ibland till och med när han presenterar sig. Nu är ”Juneos lilla” deras nyregistrerade kennelnamn och Junis kusin Tjorven ska bli mamma till deras blivande avelstik.

Målet är hundar som kan hjälpa andra unga i framtiden.

– Det är en hjärtefråga. Vi ser ju hur mycket Juni har gjort för Teo och vår familj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.