– Moroten kunde vara en lämplig växt för den här formen av vaccin, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson. Foto: Anders Nord/SVT

Framtidens melodi: Grönsaker som skyddar mot TBE

Publicerad

Om tio år kanske det räcker att äta en morot eller ett salladsblad för att skydda sig mot ett antal virussjukdomar. Det är vad forskare på Örebro Universitet hoppas på att deras forskning skall leda till.

Det är med hjälp av tobaksplantor och salladsblad som framtidens vaccin mot bland annat den fästingburna hjärninflammationen TBE kommer att kunna framställas.

Tobaksplantan har visat sig vara mest lämplig att använda i forskningen eftersom man får en bra produktion av antigener, det vill säga det ämne som stimulerar bildandet av antikroppar mot viruset.

”Moroten lämplig växt”

Men i stället för tobaksblad är tanken att man skall kunna använda mer ätliga växter som morötter eller potatis.

TV: Se hela inslaget här

– Vi tror att moroten kunde vara en lämplig växt för den här formen av vaccin. Växtcellen skyddar antigenet ner i tarmen, där immunförsvaret aktiveras. En morot är också lämplig tack vare sin långa hållbarhetstid, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson.

Forskare i Örebro har börjat utveckla ett vaccin som man får i sig genom att äta grönsaker. Foto: Anders Nord/SVT

Många år innan vaccinet är färdigt

Forskningen för att utveckla ett TBE vaccin har pågått under ett par år för att utveckla vaccin på växter. Enligt forskarna kommer det att ta många år till innan ett färdigt vaccin kommer ut på marknaden i form av grönsaker eller ett piller som man stoppar i munnen.  

Om ett ätbart vaccin skulle vara effektivare än ett vaccin som idag injeceras kan Magnus Johansson inte säga, men det skulle bli billigare.

TBE-fallen ökar i Sverige

TBE-spridningen i Sverige har ökat konstant trots att fler personer vaccineras och det sprider sig till nya regioner. En av orsakerna till ökningen tror man är att klimatet har blivit varmare.

TBE-fallen ligger för tillfället mellan 200 och 300 fall per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer