Foto: Sara Duveng/privat

”Auschwitz är alltid nu” berör i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om frågor som mänskliga rättigheter kan vara svårt. Teatergruppen Ung Teater Karlskoga gör det utifrån en föreställning om Auschwitz, något som berör publiken.

”Auschwitz är alltid nu” är en halvtimmeslång teaterföreställning skapad och framförd av Ung Teater Karlskoga. Det var Eva Dällerud som kom på idén om föreställningen i samband med sitt större projekt ”Jag, mamma och förintelsen” som handlar om hur det är att ha vuxit upp med en mamma som överlevde föreintelsen.

Positivt mottagande

Som en start på projektet reste de till koncentrationslägren Auschwitz och Plazow, där delar av pjäsen utspelar sig. Projektet har fått ekonomiskt stöd bland annat från Olof Palmes fond.

– Under sommaren har de sedan arbetat med sina upplevelser och på egen hand skapat den här föreställningen. De har skrivit, koreograferat och repeterat. På Raoul Wallenbergdagen, den 27 augusti, var det premiär, säger Eva Dällerud.

– Efter föreställningen fick de stående ovationer en lång stund.

Under tisdagsmorgonen framförde de pjäsen för anställda inom Karlstad stift, och även där var mottagandet positivt.

– De tyckte det var väldigt fint. Vi hade lite samtal efteråt då vi delade upp oss i grupper och de var väldigt tagna, säger Simon Tarakkamäki, en av de medverkande ungdomarna.

Foto: Sara Duveng

”Annorlunda och speciellt”

Och att ämnet berör är något de själva också fått uppleva.

– Våra erfarenheter sedan tidigare är lite olika, vissa av oss har sysslat mest med komedier. Så det här blev väldigt annorlunda och speciellt. Djupt och tungt, berättar han.

– Men vi kände även att det som Eva berättade om sin mamma var väldigt viktigt och att vi ville göra det här. Vi vill ju att folk ska se föreställningen och sprida budskapet.

Nu väntar två offentliga föreställningar den 15 och 16 september. Därefter är det inte helt fastslaget vad som händer.

– De ska spela för skolklasser i Karlskoga och kommer eventuellt framföra pjäsen för konfirmander också, säger Eva Dällerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.