”Många barn mår fruktansvärt dåligt”. Det menar Barnombudsmannen som just nu granskar situationen för nyanlända barn och ungdomar i Sverige, med fokus på hur de mår psykiskt och fysiskt.
Läs mer: ”Många nyanlända barn mår fruktansvärt dåligt”
Anna Jakobsson är chef för avdelningen för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun. Hon tycker att den bilden delvis stämmer, men att det inte är fullt så mörkt i Örebro.
– Jag har fått signaler från boenden och skolor om att unga som väntat länge på besked på sina asylansökningar, börjat må sämre. De har hållit ihop länge, men nu påverkar väntan måendet och motivationen till skolgång, säger hon.
Inga självmord sedan 2014
En rundringning som Socialstyrelsen gjort till ett 50-tal slumpvis utvalda kommuner i landet, visar att situationen är allvarlig. Kommunerna känner till tre självmord och minst 68 självmordsförsök bland ensamkommande under 2016 och 2017.
– Vi har inte haft något självmord sedan 2014, säger Anna Jakobsson.
Socialstyrelsen: Många kommuner känner till självmordsplaner bland ensamkommande
Hur jobbat ni för att fånga upp unga som mår dåligt?
– Vi jobbar mycket med överlämningar och vid varje passbyte nämner vi varje barn och ungdom vid namn för att checka av hur de mår, säger Anna Jakobsson och fortsätter:
– Känner vi oro konsulterar vi med Barn- och ungdomspsykiatrin via telefon eller på plats. Vi satsar också på handledning och utbildning i den här frågan.