Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Ek och Stefan Axelsson driver en zoobutik på Rudbecksgatan. De vittnar nu om att försäljningen går betydligt sämre sedan kommunen spärrade av området. Foto: Philip Naskret/SVT, Raphael Cano Felix/SVT

Avspärrningarna på Rudbecksgatan: ”Det enda vi jobbar för är att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens arbete med att byta ut vatten- och avloppsledningar längs Rudbecksgatan har lett till avspärrningar och sämre framkomlighet. Det har i sin tur lett till sämre omsättning för områdets handlare.

– Vi drabbas stenhårt av det här. Att komma till oss från stan är nästan omöjligt för våra kunder, då de får gå runt som in i Norden, säger Stefan Axelsson som driver en zoobutik.

Syftet med att byta ut ledningarna är att säkra vattenförsörjningen, och på sikt minska antalet akuta vattenläckor. Arbetet förväntas stå klart i slutet av året, något som oroar Stefan Axelsson.

– Det är inget konstigt med det, men om det betyder att vi måste stänga ned vår verksamhet så är konsekvenserna lite väl stora.

Lotta Ek, butikschef, tillägger att de hade önskat fler anpassningar för framkomligheten.

– Förbättringar är ju bra. Men att stänga av så totalt som de gjort nu får konsekvenser för så många, säger hon.

Sagt upp tre medarbetare

Hittills har butiken behövt säga upp tre personer i samband med ombyggnationen av Rudbecksgatan.

Vad tycker ni att kommunen ska göra, nu när arbetet redan dragit igång?

– En hyresreduktion under perioden, för att kunna överleva, svarar Stefan Axelsson. 

Örebro kommuns projektledare, Philip Kabunga, säger att man förstår handlarnas oro och att man därför skyndar på med arbetet.

– Nu handlar det om att hitta ett sätt framåt, för vi måste göra jobbet här. Men samtidigt måste vi se till att näringsidkarna kan få kunder, säger han.

Se klippet för att höra mer om hur avpärrningarna på Rudbecksgatan påverkar områdets handlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.