Foto: SVT

Bädda åt barnen i garaget

Uppdaterad
Publicerad

Det är bättre att placera barnens säng i garaget än i barnrummet. Det menar Naturskyddsföreningen i Örebro län som nu uppmanar oss att undvika nya, kemikaliefyllda leksaker.

-Ett barn skulle egentligen sova i garaget för att sova på hemmets säkraste plats beroende på att hemmen innehåller så mycket ftalater, bisfenoler och andra mjukgörare, säger Anders Ridderström, ordförande för Naturskyddsföreningen i Örebro län.

Mjukgörare finns i leksaker av plast eller gummi och flamskyddsmedel finns i både datorer och möbler. Faktum är att en dansk undersökning visar att det är just barnrummet som innehåller flest kemikalier i hemmet. Kemikalier som kan ge allergier och som på sikt kan påverka fertiliteten.

Kemikalierna i vardagen

Men ska ett barn verkligen bo i garaget?

-Där är skiten i alla fall inkapslad på något sätt. Du har flaskor och allt vad du nu har i ett garage, men du har inte öppna kärl med till exempel bensin, säger Anders Riddeström.

-I barnkammaren har du alla dessa kemikalier som fritt flyger runt i rummet och som blandar sig med dammet, som du andas i dig och som barnet slickar i sig och kletar på sig, fortsätter han.

Hur ska man som förälder tänka?

-Köp begagnade leksaker på återvinningen och loppmarknader, där tyvärr något annat barn slickat i sig kemikalierna om man ska vara krass. Det fanns ju kemikalier på dem också, men gamla leksaker innehöll inte alls lika mycket kemikalier som nya, säger han.

Medverkande:

Maria Hellström

Anders Ridderström, ordförande Naturskyddsföreningen Örebro län

reporter: Liv Fahlén

fotograf och redigerare: Mattias Bergman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemikalierna i vardagen

Mer i ämnet