Nyfödd i Kumla får inte heta Money Penny. Foto: Privat

Nyfödd i Kumla får inte heta Money Penny

Uppdaterad
Publicerad

Money är inte okej som förnamn. Skatteverket säger nej till en Kumlafamilj som vill döpa sin nyfödda flicka till Money och Penny. Men inte för att kombinationen anspelar på Miss Moneypenny i Bond-filmerna – utan för att ”money” betyder pengar.

Skatteverket konstaterar krasst i sitt beslut att barn inte får ha förnamn som kan väcka anstöt, kan antas leda till obehag, eller av någon annan anledning är olämpligt.

Skatteverket hänvisar till personnamnlagen och menar att Money är olämpligt eftersom namnet betyder ”pengar” och därför inte kan betraktas som ”ett namn enligt svenskt namnskick”.

Pappan till det ännu namnlösa barnet, Johan Särefors, förstår inte hur Skatteverket resonerar:

Förstår inte problemet

– Varför är det ett problem? Även om Money betyder pengar så säger det ju ingenting om mycket eller lite pengar, det är ju inte värdeladdat.

Han har nu överklagat beslutet och hoppas fortfarande på positivt besked.

– På Skatteverkets hemsida får man fram att det redan finns tre personer i Sverige med det förnamnet. Och även om de fått sina namn för att de är födda i andra länder så förstår jag ändå inte problemet.

För Johan och hans sambo är Money positivt laddat.

– Om vi trodde att det skulle innebära något negativt för vårt barn hade vi ju aldrig valt det. Och något andrahandsalternativ har vi inte. Möjligen kan man ändra stavningen lite, men inte uttalet, om nu det skulle hjälpa.

Miss Moneypenny fanns i bakhuvudet

Kopplingen till sekreteraren miss Moneypenny i Bond-filmerna fanns i bakhuvudet.

– Vi är inga Bond-fantaster, men miss Moneypenny är ju en underbar karaktär och vi tyckte att kombinationen var lite rolig. Men framförallt tycker vi att Money är fint. Och Penny betyder ju öre, så det passar ju bra ihop, säger han och skrattar.

Theresé Karlsson på Skatteverket betonar att avslaget endast gäller Money, men eftersom Penny också finns med i ansökan så får hela ansökan avslag.

– Penny är inga problem, det kan man heta. Men först måste vi få in en ny ansökan. Kanske vill föräldrarna ändra alla namn eller också komplettera med ett annat än Money.

Personnamnlagen

– Varje barn ska ges ett eller flera förnamn.

– En ansökan om förnamn ska göras inom tre månader från barnets födelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.