Västeråspolisen har redan ordnat lokaler och nu ska de myndigheter som deltar i samarbetet enas om formerna för verksamheten, uppger Rikspolisstyrelsen.
Barnahusen utgår från en isländsk arbetsmetod provad sedan 1998. Den har fördelen att barnen slipper slussas runt mellan myndigheter och vårdinrättningar för förhör, intervjuer och undersökningar. Ofta handlar brotten om sexuella övergrepp eller misshandel.
Eftersom experterna – poliser, läkare, socialarbetare, barnpsykologer, åklagare och förskolepersonal – kommer till barnen vid ett tillfälle, behöver barnen inte heller upprepa sin berättelse.
Miljön ska mer påminna om en förskola än en polisstation. Metoden innebär att utredningarna går fortare.
Den förra regeringen gav Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket i uppdrag att vara med om att etablera försöksverksamheter i landet. Dagens sju barnahus finns i Malmö, Göteborg, Linköping, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Uppsala.
I somras kom en rapport som visade goda resultat från försöksverksamheten. Dåvarande justitieministern Thomas Bodström lovade då att införa barnahus i alla län senast 2008.
TT