Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timotheos Roham, Eyeh Dabboussi, Lidiya Simon och Ammar Mattuh från klass 2B på Hagaskolan repeterade på plats i konserthuset i Örebro inför onsdagens konsert tillsammans med Svenska kammarorkestern. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Barnen sjunger tillsammans med Svenska Kammarorkestern

Publicerad

I konserten ”Under samma himmel” framför barn från skolor i Örebro sånger tillsammans med de professionella musikerna i Svenska Kammarorkestern. Konserten, som är öppen för allmänheten att besöka, ingår i undervisningsformen El Sistema.

– El Sistema innebär gemenskap genom sången och musiken, berättar Birgitta Jonsson som är projektsamordnare i Örebro.

På onsdagsförmiddagen finslipades detaljerna inför kvällens konsert, då barnens familjer kommer utgöra en stor del av publiken. Något som kan vara pirrigt – och då är det bra att ha en strategi.

– Jag brukar tänka att publiken är pappersgubbar som tittar, säger Eyeh Dabboussi från Hagaskolans klass 2B.

Kom till Örebro 2015

Den venezuelafödde dirigenten, kompositören och ekonomen José Antonio Abreu skapade El Sistema med visionen att skapa en bättre tillvaro för Venezuelas barn, med hjälp av den klassiska musikens former.

Han tilldelades Polarpriset 2009. Året efter introducerades konceptet i Sverige och i Örebro har Kulturskolan arbetat i sju år enligt modellen.

– Det började som ett socialt investeringsprojekt av kommunen och politikerna beslutade att göra det i Oxhagen som var lite glömt. Jag och en kollega startade upp och sjöng tillsammans med småbarn. All undervisning sker på skoltid, är obligatorisk och syftet från början var att barnen ska få ta del av vad Örebro har med sång och musik.  Idag jobbar vi på Hagaskolan med stråkorkester och kör. I Brickebacken har vi blåsorkester och kör, berättar Birgitta Jonsson.

Hopp om bättre framtid

Förutom körsång finns möjligheten för barnen att ha en orkesterkompis och att som äldre få lära sig spela klassiskt instrument. Regelbundna träffar sker också med barnens familjer.

– Det är roligt att vara här och det är mysigt, säger Lidiya Simon från 2B Hagaskolan.

– Jag hoppas att det här verkligen ska kunna ge de här barnen en fin framtid med musiken som ett medel och som en glädje i livet. Om det sedan blir musiker av några är det ju också fantastiskt, säger Birgitta Jonsson.

Hör mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer