När Tomas Vagner berättade för sonen Jack att det blir 30 timmars tågresa till alperna togs det emot med blandade känslor. Foto: Emilie Pless /SVT

Barnfamiljen tar tåget till alperna istället för att flyga

Uppdaterad
Publicerad

Under förra årets skidresa bestämde sig Ann-Christin och Tomas Vagner för att nästa gång skulle de ta tåget ner i Europa.

– Dels av miljöskäl, att vi kanske inte borde flyga ner varje år. Och för att barnen inte ska vänja sig vid att man flyger vart man än ska, säger Tomas Vagner.

Sagt och gjort, tågbiljetterna är nu bokade. Resan går via Hamburg, där familjen kommer att stanna en natt på hotell innan resan fortsätter.

– Vi är trots allt två vuxna och två barn med ganska mycket packning, så vi kände att det kanske blir bekvämast den här gången, säger Tomas Vagner.

Dessutom ger det familjen några extra timmar tillgodo ifall något av tågen är försenade.

Först fanns inga biljetter

Men att få tag på biljetter var inte helt enkelt.

– Jag började titta i september, oktober och då fick jag inga svar på nätet. Jag kunde inte hitta några tågtider som gällde för februari, säger Tomas Vagner.

Istället fick han söka efter hur tågen gick under hösten och hoppas på att tidtabellen skulle vara ungefär densamma även nu. Sen dröjde det fram till i julas innan han hittade biljetter att köpa.

– Jag känner mig jättenöjd över att vi kommer iväg och att vi inte inte gav efter för det här med flyg, säger Ann-Christin.

Inte lika populärt hos barnen

Beskedet om att det blir tåg ner i år var inget som barnen direkt jublade över.

– Tråkigt att sitta på ett tåg i 30 timmar, var första reaktionen från 9-årige sonen Jack.

Dessutom kan det vara svårt för en familj att hålla sams på en liten yta under så många timmar.

Nu när resan närmar sig ser han lite positivare på det hela. Resan är ju ett ypperligt tillfälle för att äta godis och spela spel.

– Att vara med familjen är ändå rätt så kul, konstaterar Jack.

Det blir en hotellnatt i Hamburg under resans gång, för att ha lite tid tillgodo om tåget blir försenat. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.