Barnbesök på akuten bör avgiftsbeläggas. Det menar barnläkaren Jonas F Ludvigsson i en debattartikel. Foto: TT /SVT

Barnläkare larmar: ”Onödiga barnbesök på akuten tar resurser från de svårast sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

En avgift på barnakuterna i Sverige skulle minska de onödiga besöken. Det hävdar barnläkaren Jonas Ludvigsson i en debattartikel efter att ha sett en ökning av patienter som kommer till akuten i onödan.

– Fler än hälften av dessa borde inte ha kommit in, säger Jonas Ludvigsson till SVT Nyheter.

Allt fler föräldrar tar sina barn till akuten i onödan. Det menar barnläkare och professor Jonas Ludvigsson i en debattartikel på Svenska Dagbladet.

– Det får i sin tur stora konsekvenser för barnsjukvården, säger han till SVT. De som hamnar i kläm är de kroniskt sjuka och svårt handikappade när vi måste omfördela resurser.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus Foto: Privat

Fler än hälften borde inte kommit

Under 2016 och 2017 har Jonas Ludvigsson gjort en bedömning av de barn han träffat på akuten på Universitetssjukhuset i Örebro där han arbetar.

– Fler än hälften av dessa borde inte ha kommit in, säger han. Det handlar om barn som är förkylda, har maginfluensa eller bara oklar feber.

På 20 år har antalet barnbesök på akutmottagningen i Örebro ökat från 5.000 per år till 9.000, trots att antalet barn i länet inte ökat i samma omfattning eller fler barn har blivit svårt sjuka.

Brister i primärvården

Att föräldrar ska ha blivit ängsligare eller mer okunniga om barnsjukdomar handlar det inte om som Jonas Ludvigsson ser det. Inte heller handlar det om nyanlända föräldrar, de utgör en mycket liten del av föräldrar som söker trots att det inte varit befogat.

– En viktig faktor till den dramatiska ökning som vi sett av ”onödiga” besök beror på den dåligt utbyggda primärvården. Bristen på personal slår hårt när det gäller tillgängligheten och det ser vi nu istället på akutmottagningarna.

Men han upplever också en annan attityd hos föräldrar.

– Det är min upplevelse att föräldrar idag är mer otåliga när barnen är sjuka. Det tar mer än en dag när barnen drabbas av virusinfektioner och blir förkylda. Förr stannade man hemma och avvaktade, idag söker man vård mycket snabbare.

Ingen risk att fattiga drabbas

Att införandet av en avgift skulle drabba de som har sämst ekonomi och skapa en klasskillnad är han inte orolig för.

– En förälder med ett svårt sjukt barn kommer att söka vård, vare sig man har råd eller inte och ingen kommer att vägra någon vård för att man saknar pengar i det läget.

Men hur kan du vara så säker på det?

Vi har inte alltid haft fri barnsjukvård i Sverige. Under den perioden så fungerade systemet bra och tittar man på till exempel barnadödligheten så syns det ingen skillnad som kan ha med avgifterna att göra.

Kollegorna runt om i landet positiva

Någon form av styrmedel är nödvändig menar Jonas Ludvigsson som ser att resurserna inte räcker till för de svårast sjuka. Sedan artikeln publicerades har han fått SMS och mejl från flera kollegor runt om i landet som stöttar hans idé.

– Om man vill att människor i första hand ska söka sig till primärvården så låter man de besöken vara avgiftsfria och inför en avgift på akuten. Då har man gjort det tydligt för alla, avslutar han.

Jonas Ludvigssons råd till föräldrar med sjuka barn:

– Först och främst, det är svårt att ge generella råd eftersom det handlar om olika sjukdomstillstånd. Men i tider av förkylning och influensa finns det några saker man kan vara uppmärksam på:

Åk till akuten om:

  • ditt barn har svårt att andas
  • huden ändrar färg och till exempel blir blåaktig
  • barnet vägrar att äta
  • du har ett spädbarn

Annars kan du avvakta eller boka tid hos vårdcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.