Fåglar, bävrar – men också sniglar har orsakat några av årets strömavbrott. Foto: TT

Bäver bakom strömavbrott i Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen drabbades 390 hushåll i Degerfors av strömavbrott. Bakom avbrottet låg en bäver som fällt ett träd över en elledning. Men att djur orsakar strömavbrott är inte riktigt så ovanligt som många tror.

Den vanligaste anledningen till strömavbrott handlar om avgrävda kablar, väder och vind och trasigt material.

Men i år har hittills 57 strömavbrott i landet orsakats av djur. I 12 av fallen var djuret en bäver som gnagt av träd som i sin tur dragit ner elledningar när det till slut fallit.

Det drabbade under onsdagen hundratals degerforsbor som blev av med strömmen vid 8-tiden på onsdagsmorgonen.

Värre marodörer

Men bävrar hamnar bara på andraplats när det gäller djur som ligger bakom elfel. Fåglar är vanligare marodörer bara genom att göra det som fåglar gör – att sitta på elledningarna.

– Om många fåglar sätter sig på samma ledning och sedan lyfter samtidigt så kan ledningen komma i svängning, förklarar Jonatan Björck som är presschef på Ellevio som är ett av landets största distributörer av el. Då kan den komma i kontakt med en annan luftledning och orsaka kortslutning.

Jonatan Björck på Ellevio har räknat ihop 57 fall i år där djur legat bakom strömavbrott. Foto: Ellevio / Unn Tiba

Detsamma gäller fåglar med stort vingspann som råkar komma åt två ledningar med olika faser samtidigt.

Varning för sniglar

Att möss och råttor tar sig in i nätstationer och kabelskåp och gnager sönder ledningar händer också. Men sen finns det de mer ovanliga fallen.

– Sniglar som tar sig bland elkablar kan orsaka strömavbrott eftersom deras slem är strömförande. Det har också hänt i år.

De riktigt ovanliga fallen i år involverar ekorre, mink, ett bo med tvestjärtar och en tjur i år.

– Men man ska komma ihåg att av tusentals strömavbrott och ännu fler strömlösa kunder så är det bara i ett fåtal fall som det är djur som ligger bakom, konstaterar Jonatan Björck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.